ყაბზობა (შეკრულობა)

განსაზღვრება

ყაბზობა არის კუჭის იშვიათი მოქმედება ან დისკომფორტი კუჭში გასვლის დროს. ნორმალურად ითვლება კუჭის მოქმედების სიხშირის შემდეგი დიაპაზონი: მინიმუმი – 3 დღეში ერთხელ, მაქსიმუმი – დღეში 3-ჯერ.

 

მიზეზები

  • კუჭის მოქმედების თვითნებურად შეკავება;
  • სითხის მცირე რაოდენობით მიღება;
  • საფაღარათო საშუალებების გადაჭარბებული ხმარება;
  • უჯრედისის (ბოჭკოების) შემცველი საკვების ნაკლები მოხმარება;
  • არასაკმარისი ფიზიკური აქტივობა;
  • ზოგიერთი მედიკამენტი, რომლებსაც თქვენ შეიძლება ღებულობდეთ.

 

სიმპტომატიკა

  • მცირე რაოდენობით განავალი;
  • უხეში, მშრალი განავალი;
  • დისკომფორტი ან ტკივილი კუჭის მოქმედებამდე ან მის შემდეგ;
  • კუჭის მოქმედებათა შორის ხანგრძლივი პერიოდი.

კუჭის მოქმედების ნორმალური სიხშირე ინდივიდუალურია. მნიშვნელოვანია ცვლილება იმ სიხშირისა, რასაც მანამდე ნორმალურად თვლიდით.

 

მკურნალობა, პროფილაქტიკა

  • არ შეიკავოთ კუჭის მოქმედება, როცა ამის მოთხოვნა ნამდვილად გაქვთ;
  • დალიეთ დიდი რაოდენობით სითხე;
  • დალიეთ ქლიავის წვენი ან მიირთვით მოშუშული ხილი საუზმეზე;
  • კვებით რაციონში გაზარდეთ ბოჭკოვანი (უჯრედისის შემცველი) საკვები – დაღერღილი მარცვლეული და ხილ-ბოსტნეული;
  • გაზარდეთ ფიზიკური აქტივობა;
  • მოერიდეთ საფაღარათო საშუალებების გამოყენებას; ისინი ათხელებენ ნაწლავის ლორწოვან გარსს და ხელს უშლიან საკვების ნორმალურ გადამუშავებას;
  • ჰკითხეთ ექიმს,-ხომ არ იწვევს ყაბზობას რომელიმე მედიკამენტი, რომელსაც თქვენ ღებულობთ.

 

მიმართეთ ექიმს, თუ:

  • ახლა დაგეწყოთ ყაბზობა;
  • გაქვთ ყაბზობისა და ფაღარათის მონაცვლეობა, ან ტკივილი კუჭის მოქმედებისას ან მის შემდეგ;
  • თქვენი განავალი შეიცავს ლორწოს ან სისხლს;
  • უმიზეზოდ კარგავთ წონას.

ოყნა გაიკეთეთ მხოლოდ მაშინ, როდესაც ყველა ზემოთ ჩამოთვლილი ღონისძიება უშედეგოა. სასურველია ექიმის კონსულტაცია.

მსგავსი ამბები

ემოციური და ქცევითი პრობლემები ხანდაზმულებში

  რჩევები ხანდაზმულებთან მომუშავე პერსონალს   ხანდაზმულებში გვხვდება ზოგადი ქცევითი პრობლემები, რაც იწვევს დისფორიას, ახდენს გავლენას მათ...

კვება – ზოგადი რეკომენდაციები

კვებასთან დაკავშირებული ზოგადი რეკომენდაციები   საკვები უნდა იყოს მრავალფეროვანი და შეიცავდეს ცილებს (15%), ცხიმებს (30%, 2...