კვება – ზოგადი რეკომენდაციები

კვებასთან დაკავშირებული ზოგადი რეკომენდაციები

 

საკვები უნდა იყოს მრავალფეროვანი და შეიცავდეს ცილებს (15%), ცხიმებს (30%, 2 : 1 მცენარეული ანუ თხევადი ცხიმების სასარგებლოდ), ნახშირწყლებს (50-55%), ვიტამინებს, მინერალურ ნივთიერებებს.

შეძლებისდაგვარად, შეამცირეთ ცხიმების რაოდენობა, უპირატესობა მიანიჭეთ უჯერ (თხევად) – მცენარეულ ცხიმებს; ხორცეულიდან – მჭლე, უქონო ხორცს (ფრინველის ხორცი ჭამეთ კანგაცლილი), უმჯობესია მოხარშული; რძის პროდუქტები გამოიყენეთ ცხიმგაცლილი.

საკვებ რაციონში სასურველია გაიზარდოს ხილის და ბოსტნეულის წილი 8 – 8 ულუფამდე დღეში და, რა თქმა უნდა, გათვალისწინებული უნდა იქნეს მათი ენერგეტიკული ღირებულება
(8 ერთეული ხილი – 480კკალ., 8 ერთეული ბოსტნეული – 200კკალ., გარდა კარტოფილის, ლობიოს, ჭარხლის და სტაფილოს – მათ სხვა ენერგეტიკული ღირებულება აქვთ).

შეზღუდეთ ისეთი პროდუქტების გამოყენება, რომლებიც შეიცავენ მარტივ შაქრებს (დიაბეტის შემთხვევაში ისინი საერთოდ ამოღებული უნდა იქნეს საკვები რაციონიდან).

დიეტა იანგარიშება შემდეგნაირად (ზომიერი ფიზიკური დატვირთვისას):

  • წონის შენარჩუნებისთვის 30კკალ/კგ;
  • წონის დასაკლებად 20 კკალ/კგ;
  • წონის მოსამატებლად 40 კკალ/კგ.

ზემოთ აღნიშნულ წონაში იგულისხმება იდეალური წონა, რომელიც გამოითვლება შემდეგნაირად: სიმაღლეს გამოკლებული 100 ± მიღებული რიცხვის 10%.

 

 

ზოგიერთი საკვები პროდუქტის თითო ერთეულის წონა და მოცულობა

 

მსგავსი ამბები

ემოციური და ქცევითი პრობლემები ხანდაზმულებში

  რჩევები ხანდაზმულებთან მომუშავე პერსონალს   ხანდაზმულებში გვხვდება ზოგადი ქცევითი პრობლემები, რაც იწვევს დისფორიას, ახდენს გავლენას მათ...

კვება – ზოგადი რეკომენდაციები

კვებასთან დაკავშირებული ზოგადი რეკომენდაციები   საკვები უნდა იყოს მრავალფეროვანი და შეიცავდეს ცილებს (15%), ცხიმებს (30%, 2...