კვებასთან დაკავშირებული ზოგადი რეკომენდაციები
საკვები უნდა იყოს მრავალფეროვანი და შეიცავდეს ცილებს (15%), ცხიმებს (30%, 2 : 1 მცენარეული ანუ თხევადი ცხიმების სასარგებლოდ), ნახშირწყლებს (50-55%), ვიტამინებს, მინერალურ ნივთიერებებს.
შეძლებისდაგვარად, შეამცირეთ ცხიმების რაოდენობა, უპირატესობა მიანიჭეთ უჯერ (თხევად) – მცენარეულ ცხიმებს; ხორცეულიდან – მჭლე, უქონო ხორცს (ფრინველის ხორცი ჭამეთ კანგაცლილი), უმჯობესია მოხარშული; რძის პროდუქტები გამოიყენეთ ცხიმგაცლილი.
საკვებ რაციონში სასურველია გაიზარდოს ხილის და ბოსტნეულის წილი 8 – 8 ულუფამდე დღეში და, რა თქმა უნდა, გათვალისწინებული უნდა იქნეს მათი ენერგეტიკული ღირებულება
(8 ერთეული ხილი – 480კკალ., 8 ერთეული ბოსტნეული – 200კკალ., გარდა კარტოფილის, ლობიოს, ჭარხლის და სტაფილოს – მათ სხვა ენერგეტიკული ღირებულება აქვთ).
შეზღუდეთ ისეთი პროდუქტების გამოყენება, რომლებიც შეიცავენ მარტივ შაქრებს (დიაბეტის შემთხვევაში ისინი საერთოდ ამოღებული უნდა იქნეს საკვები რაციონიდან).
დიეტა იანგარიშება შემდეგნაირად (ზომიერი ფიზიკური დატვირთვისას):
- წონის შენარჩუნებისთვის 30კკალ/კგ;
- წონის დასაკლებად 20 კკალ/კგ;
- წონის მოსამატებლად 40 კკალ/კგ.
ზემოთ აღნიშნულ წონაში იგულისხმება იდეალური წონა, რომელიც გამოითვლება შემდეგნაირად: სიმაღლეს გამოკლებული 100 ± მიღებული რიცხვის 10%.
ზოგიერთი საკვები პროდუქტის თითო ერთეულის წონა და მოცულობა